Programari Lliure

Sobre Propietat Intel·lectual…

La setmana passada vaig assistir a un curs titulat Com afecta la propietat intel·lectual al professor universitari? impartit per l’Ignasi Labastida (present des del diccionari en català iSpell, fins a Creative Commons a Catalunya) que va resultar molt interessant. A continuació he “passat a net” els apunts que vaig prendre per si poden ser d’interès a alguna altra persona…

El primer que va fer l’Ignasi, va ser aclarir el Marc Legal. El focus era la Llei de propietat intel·lectual (diferent de la propietat industrial, marc de les patents…) que porta als drets d’autor (anomenats copyright a EEUU i altres països). D’aquesta Llei de Propietat Intel·lectual (PI), se’n poden destacar els següents articles:

 • Art.1: l’autor té la PI d’una obra tan sols pel fet de crear-la (no cal registre per tenir protecció; no cal indicar res).
 • Art. 2: PI = Dret Moral (sempre del creador) + Dret d’Explotació (patrimonial)
 • Art.10: les idees no es poden protegir, tan sols la forma d’expressar-les (cas problemàtic, els programes d’ordinador: a Europa són propietat intel·lectual mentre que a EEUU són propietat industrial)
 • Art.14: drets irrenunciables i inalienables de l’autor = si es pot divulgar i com, amb quina autoria (real/pseudònim/anònim), reconeixement de l’autor, integritat de l’obra (si consta que és la original, no pot estar modificada).
 • Art.17: els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) són de l’autor i es requereix la seva autorització (sempre i quan no els hagi cedit), excepte en els casos previstos per la llei.
 • Art.26: la duració dels drets d’explotació és tota la vida de l’autor i 70 anys després de la seva mort o la seva declaració.
 • Art.41: l’extinció dels drets dóna pas al domini públic. Les obres de domini públic les pot usar qualsevol sempre que es respecti l’autoria i la integritat (a Europa no es pot passar a domini públic d’inici mentre que als EEUU sí).
 • Art.43: els drets es poden transmetre, quedant limitada la cessió als drets cedits (pots cedir una obra per imprimir però no per reproduir digitalment).
 • Art.51: els contractes laborals poden regir la transmissió a l’empresari dels drets d’explotació de les obres creades pels treballadors. Per defecte es cedeix a l’empresari allò que està vinculat a l’activitat laboral.
 • Excepcions:
  • Art.13: no són objectes de PI, les disposicions legals, deliberacions i dictàmens dels organismes públics i les seves traduccions.
  • Art.31: Excepcions: reproducció provisional (al navegar per la web); Còpia privada de material accedit legalment, sense ànim de lucre ni en ús col·lectiu (aquesta excepció no existeix a GB, IR, Lux, EEUU…).
  • Art.32: és lícita la inclusió de fragments sempre que es tracti d’obres ja divulgades i es faci com a cita i/o per a fer-ne una crítica, sempre que sigui amb fins docents i de recerca (l’equivalent a EEUU és el fair use) ; Els professors de formació reglada no necessita autorització per a la difusió de petits fragments a les aules.
  • Art.37: autors no es poden oposar a reproduccions amb fins de recerca o conservació per part de museus, biblioteques… sense ànim de lucre; No cal autorització quan es posi a disposició per a recerca mitjançant una xarxa tancada i amb un terminal especialitzat en locals tipus museu, biblioteca…

Precisament, fent ús d’aquests drets d’autor (~copyright) han nascut diverses alternatives per a promoure el coneixement lliure [en] (~copyleft). Des del moviment del programari lliure (que sorgeix al món dels programes d’ordinador), fins a la seva extensió a altres camps. Una d’aquestes extensions, han estat les Llicències Creative Commons, que miren de facilitar la cessió de drets a través d’un conjunt d’opcions senzilles i clares per a la gent que no som experts en legislació. Precisament, s’està en vies de compatibilitzar diverses d’aquestes extensions, com ara la llicència usada per la Viquipèdia i una de les Creative Commons. El més aconsellable, és usar qualsevol d’aquestes alternatives i deixar ben clar a quina llicència ens acollim i qui és l’autor del material, per a que altres persones puguin usar-lo i/o demanar permís.

La resta del curs era un repàs especialitzat d’aquests drets en el camp de la recerca i la docència. Realment val la pena que hi assistiu, si teniu oportunitat, a qualsevol edició futura del mateix curs (ICE UB) o xerrada de l’autor. Les sessions resulten molt interessants i és possible sotmetre’l a un interrogatori sobre la multitud de qüestions que es plantegen un cop coneguda la base de la propietat intel·lectual. A títol anecdòtic, comentar que en el camp de la recerca, existeixen unes declaracions per a promoure el coneixement lliure:

deixo aquí la relació d’alguns projectes comentats durant el curs:

 • Romeo: permet saber molt fàcilment si una editorial permet dipositar els articles que es publiquen a les seves revistes.
 • Juliet: permet saber molt fàcilment si una entitat de recerca “obliga” a dipositar els articles creats amb el seu finançament.
 • Recercat: articles sota Creative Commons.
 • TDX: tesis doctorals en xarxa

I pel que fa al món de la docència, existeixen moviment semblants, com el que ha donat peu a la Declaració de la Ciutat del Cap per a l’Educació Oberta el setembre de l’any passat (2007). L’Ignasi es va estendre amb exemples, entre ells els de la UB: el dipòsit de materials docents OMADO i el recull de recursos d’informació per a la docència RIDOC.

El curs ens va deixar ganes de continuar aprofundint en el tema i participar en les noves visions del coneixement lliure.

Anuncis

2 pensaments sobre “Sobre Propietat Intel·lectual…”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s